Fotografering och din mobil


Sedan smartphones kom ut på marknaden, har telefonen blivit mer än bara ett verktyg för att ringa folk. Telefoner har länge haft inbyggda kameror men idag är de bättre än någonsin. 

Dagens mobilkameror är lika bra som vissa digitalkameror. En del telefoner har faktiskt annonserats mer som kameror du kan ringa med, än som telefoner med kameror.

Mobilen kan ge dig väldigt bra bilder, du behöver inte en systemkamera för att ta bilder som kan bli tavlor i ditt hem.

Se till att du har en telefon med bra kamera. Knäpp olika bilder i olika miljöer och ljus och se vad som fungerar för din kamera. Då vet du vilka miljöer som din kamera är lämpad för.

Om du planerar på att vara ute i skog och mark, ute på äventyr, rekommenderar vi att man besöker idealofsweden.com och köper några tillbehör som skyddar telefonen. Mobilskal, displayskydd och en halsrem som håller telefonen på plats är alla bra saker att ha när man planerar på att använda telefonen mycket.

En mobilkamera är lite sämre justeringsmöjligheter än digitalkameror och systemkameror. Undvik därför att ta bilder med ljuset eller solen i bilden. Ha ljuset på sidan eller bakom kameran för bättre bilder.

Du kan också leka med filter för att få härliga effekter på bilderna. Instagram ha massvis med filter som du kan använda gratis. Du kan också göra fina collage av bilderna.

Mobilbilder går inte att förstora upp till gigantiska tavlor. Bilder trycks i 300 dpi och för att bilderna ska bli bra måste den digitala kopian har tillräckligt med pixlar. De senaste telefonerna såsom iPhone 6 och Sony Xperia Z3 har de bästa kamerorna på marknaden och med dessa kan du trycka bilder i åtminstone storlek 40×30 cm, kanske till och med större. Det beror även på hur bra bild du har tagit. Även om den ser bra ut på mobilskärmen, kanske vitbalansen är fel är skuggning blir för mörk när det trycks på det valda materialet.