Fotografera med drönare


Förra året var det mycket rabalder om drönare och förbudet från att filma och fotografera utan tillstånd från markägare och berörda parter, vilket gjorde det i princip omöjligt att fotografera. Men lagen fick sedan ändras och nu är det återigen möjligt att ta spektakulära bilder. Så varför har du inte börjat?

Lär dig att flyga

Börja med något smått, något lätthanterligt och billigt. En drönare för runt femhundra kronor är bra träning inför de dyrare modellerna. Vissa mindre har kamerafunktion men i startläget spelar det mindre roll. Fokusera på att lära dig kontrollera drönaren och hur du ska göra mjuka landningar. Modellerna har olika system men det är bra att skaffa sig lite vana.

Fotografera

Köper du en drönare för fotografera ska du satsa på en som har kamera i handkontrollen. Du vill kunna se vad drönare ser, du slipper ta bilder på måfå och hoppas att de blir bra. Med dessa lite dyrare modeller kan du också välja att filma. För att få bra bilder och film behöver du vara ute på dagen för att nyttja det naturliga ljuset, drönare har sällan bra blixtar och kan inte lysa upp ända ner till marken. Solupp- och solnedgång kan ge otroliga bilder men du kan behöva åka lite lägre för att fånga skuggorna istället för att de ta över. En del gillar att ta bilder på 120 meters höjd för att få stora landskapsbilder, men du kan få samma effekt och bra detaljer om du istället väljer 40-60 meter. Ska du publicera bilderna online så bli fotografierna förminskade av apparna och programmen så tänk på att ta en bild som är lika slående stor som liten.