DSLR eller Systemkamera?

Är man intresserad av fotografering och gillar att ta bilder finns det bra anledningar att sluta ta bilder bara med mobilen och satsa på en riktigt kamera. Men frågan är då om man ska satsa på en DSLR- eller en systemkamera?

När man tittar runt i en butik på nätet får man inte alltid den information man som ny till området behöver för att göra det val som är rätt för en själv och ens situation. Det är svårt att veta vikten av alla funktioner när man inte är insatt i ämnet. Här tänkte vi titta på vad fördelarna med de olika kamerorna är.

DSLR-kamera

DSLR-kameror tar in ljus via objektivet och låter genom färdas genom en prisma för att sedan skicka det till okularet. Spegelreflexsökaren betyder att man ser bilden genom sökaren, vilket är en stor fördel vid svagt ljus. Man får en klar bild som inte flimrar.

Även billigare kameror av denna typ har bättre autofokus än systemkameror. Vill man där ha lika bra autofokus kommer det att kosta mer. DSLR-kameror är i regel väldigt nybörjarvänliga och billigare.

Systemkamera

En systemkamera har stor flexibilitet genom sina utbytbara objektiv och kan med ett snabbt byte ta helt olika sorters bilder. Detta betyder dock att man måste ha med sig mer än ett objektiv, vilket beroende på var man är kan vara mer eller mindre besvärligt.

Systemkameror levererar i regel bättre bildkvalitet än DSLR-kameror, men det gäller att förstå sig på hur man kan göra inställningar för att faktiskt åstadkomma detta resultat.

Vill man verkligen satsa ordentligt på fotografering skulle nog alla rekommendera en systemkamera. Den kanske tar lite längre tid att lära sig hur man använder, men när man väl kommit till den punkten kommer man kunna ta väldigt bra och intressanta bilder.