Digitala bildformat


Digitala bilder kan sparas och konverteras till en mängd olika format som alla har olika för- och nackdelar. Vilket format som är bäst för just dina bilder beror helt på vad du ska använda bilderna till och hur mycket utrymme du har att förvara dem på.

JPEG/JPG

JPEG och JPG är samma sak och står för Joint Photographic Experts Group. Detta är ett av de mest populära bildformaten idag eftersom dess komprimering gör filerna väldigt små. Detta kommer dock till ett pris, och detta pris är försämrad kvalitet. Du kan ofta ställa in hur komprimerade filer du vill ha – mindre komprimering resulterar i bilder av högre kvalitet men större filer. JPEG-filer används ofta på webbsidor, i e-post och när man vill spara många filer på litet utrymme.

GIF

Graphics Interchange Format är ett bildformat som endast kan använda sig av 256 färger. Inte optimalt för vanliga foton alltså, men däremot utmärkt för bilder med enkla färgscheman – till exempel diagram och logotyper. Du kan dessutom spara flera bilder i samma fil och på så sätt göra animationer.

TIFF/TIF

Tagged Image File Format är ett väldigt flexibelt format som kan används för många olika syften. Det kan komprimera filer både med förlust av kvalitet och utan. En nackdel är dock att webbläsare i de flesta fall inte stödjer formatet. TIFF används utbrett i tryckbranschen och är ett utmärkt alternativ om du vill framkalla dina digitala bilder.

RAW

RAW är en filtyp som framförallt systemkameror kan producera. Dessa filer kan i stort sett inte användas annat än i bildredigeringsprogram, men det är det som är syftet. Istället för att låta kameran välja format så importerar du RAW-filerna och väljer själv vilket format du vill använda. Fördelen med RAW-filer är att du får tillgång till mycket mer av bildens ”information”, vilket gör det enklare att justera vitbalans, färger och exponering i efterhand.

Slutsats

Välj TIF för högkvalitativa bilder och hög kompatibilitet.
Välj JPEG för små bildfiler med hyffsad kvalitet.