Bra program för bildredigering


Ett problem som många drabbas av när det kommer till foton är att de inte tycks leva upp till verkligheten när man väl får en chans att se på dem. Kortet på släktingarna i solnedgången är något för mörkt och ansiktena svårtydliga, och korten från stranden ser ut att ha urvattnade färger.

Har du tagit digitala kort så är det dock inte problem eftersom du med enkelhet kan ladda in dem i ett bildredigeringsprogram. I dessa kan du bland annat ändra:

  • Ljusstyrka
  • Kontrast
  • Färgton
  • Redigera bort störande saker – till exempel ett flygplan på en klarblå himmel
  • Och mycket annat

Bildredigeringsprogram finns i hundratal och åter hundratal att ladda ner, både gratis och sådana som du måste betala för. Nedan följer några av de vanligaste och mest populära.

  1. Adobe Photoshop – När det kommer till bildredigering så är Photoshop den okrönte konungen. Hundratals olika funktioner och verktyg tillsammans med ett justerbart gränssnitt gör detta till förstahandsvalet för de flesta. Kurvan för nybörjare kan vara rätt hög, men för den som har det minsta intresse för fotografering så är det utan tvekan värt att lära sig detta program. Det finns dessutom tusentals guider och videos på internet som kan hjälpa dig med det mesta.
  2. DxO Optics Pro 8 – Detta program är utmärkt för den som vill ha automatisk justering av sina RAW-filer som stämmer överens med just din kamera och ditt objektiv. Programmet innehåller en stor databas av de sistnämnda och efter att du valt din utrustning så kan du genomföra automatiska korrigeringar av kromatiska avvikelser, skarphet och andra felaktigheter i dina foton. Programmet kostar en slant, men är mycket användbart för de som orkar lära sig det.
  3. GIMP – Detta program är helt gratis att ladda ner och erbjuder många av Photoshops funktioner, inklusive färgkorrigering, klippning, storleksändring och en uppsjö av effekter. Det är även ett bra program för de med lite sämre datorer eftersom det inte kräver lika mycket resurser som Photoshop. Perfekt för de som vill ha ett enkelt program för bildredigering utan de mest avancerade funktionerna från Photoshop.