Bärbar dator för fotoredigering


När du redigerar dina digitala bilder är naturligtvis det bästa att ha tillgång till en stationär dator och en kalibrerad bildskärm med IPS-panel. Ibland blir det dock nödvändigt att redigera bilder på resande fot och då behövs en bra laptop. Vad ska du då leta efter när du köper en laptop för att använda den till fotoredigering?

Skärmen är det viktigaste. Andra saker, såsom RAM-minne eller hårddisk, kan uppgraderas om de inte möter dina specifikationer men det kan inte skärmen. Även om det är frestande att välja en så liten laptop som möjligt för att göra den lätt att bära med sig, är det enklare att redigera på en större skärm. En 17-tumsdator blir för stor att ta med sig, men mellan 14-15 tum är en bra storlek. Läs också recensioner och var uppmärksam på vad de säger om sådant som betraktningsvinklar och färgåtergivning. Det är viktigt att dessa är bra. En matt skärm är att föredra om du arbetar mycket utomhus – en högglansig sådan ger alltför många reflektioner.

Använder du Photoshop bör du också titta efter en bra processor så att arbetet inte går alltför långsamt. Annan hårdvara kan du som sagt uppgradera om det skulle behövas.

Möjlighet att köpa till ett extrabatteri är också ett plus. Detta utesluter Apple-datorer, vars skärmar många tycker är bra (särskilt de senaste retina-modellerna). Då får du göra en avvägning baserad på hur du kommer att använda datorn. Kommer du att ha möjlighet att arbeta med datorn ansluten till en strömkabel eller kommer batterikraft att krävas? I det senare fallet är det bättre att välja en Windows-modell. Extrabatterier är ofta väldigt dyra att köpa direkt från tillverkarna, men det går att få betydligt billigare (och lika bra) alternativ från eQuipIT. De säljer batterier till ett flertal olika märken, som Acer, Dell, HP och Lenovo.

I övrigt gäller samma kriterier som annars när man funderar på att köpa laptop. Hos PC för Alla finns en praktisk guide till vad man ska tänka på. Som vanligt måste man bestämma sig för vad man prioriterar – prestanda eller bärbarhet? Viktigast för fotografer är dock alltid skärmkvaliteten!