3 tips för bättre foton


I dag tänkte vi dela med oss av några tips som förhoppningsvis leder er till att ta bättre foton. Det finns många tips man kan använda sig av som var och ett kan ta en ett steg närmare mot ett fantastiskt foto, och medan framtida artiklar kan utvidga detta börjar vi här med tre användbara tips.

Alla är vi ju ute efter att ta så bra bilder så möjligt. Något att kanske hänga upp på väggen, lägga som bakgrund på datorn eller mobilen, dela på Instagram, eller vad som helst annat man kan tänka sig.

Horisontell kontra vertikal

Horisontella bilder är långt mer vanliga bara eftersom kameror är designade att ta dem. Har man dock en förståelse för när man bör ta den ena över den andra kan man få bättre resultat. Det enklaste sättet att se detta är att om föremålet för fotot är bredare än det är långt passar en horisontellt foto bättre, men är det längre än det är bredd kan ett vertikalt foto vara mer passande. Medan ett horisontellt foto låter fotografen fånga saker som vida landskap är vertikala bilder även ett sätt att verkligen fokusera på ett enda föremål.

Inte alltid centrera

Något som många nybörjare inom fotografering har en tendens att göra är att alltid ha sitt föremål i mitten av bilden. Detta låter ju så klart logiskt, men det är inte alltid den bästa placeringen. Detta är också på grund av att kameran automatiskt fokuserar på vad som finns i mitten av sökaren, men genom att låsa fokusen kan man flytta målet för fotot ut till endera sidan och fånga ett föremål i sin omgivning.

Hitta rätt bakgrund

Bakgrunden är något man alltid bör vara medveten om. Det är lätt hänt att man fokuserar på föremålet utan att riktigt tänka på exakt var som ligger bakom. Titta alltid på hur bakgrunden interagerar med resten av bilden och se till att det inte finns störande element, och om det gör det, testa olika vinklar och se om de kan göras mindre störande eller försvinna från bilden helt och hållet. Märken man detta förs i efterhand finns det alltid bildredigeringsprogram man kan använda sig av. Har man inte råd med Photoshop kan man alltid vända sig till gratisalternativ.